Belgrad Lezzet Rehberi
Kelimenin tam anlamıyla çok keyifli bir şehir Belgrad. Hele ki bahar ve yaz aylarında. Elbette Kalemegdan ‘ı gezmeli , Tuna ve Sava nehirlerinin nefis manzarasının tadını çıkarmalı, tarih bilgilerinizi güncellemelisiniz ama sonra atın kendinizi Belgrad sokaklarına. Bırakın kalorileri düşünmeyi her şey çok ama çok lezzetli ve bir o kadar da ucuz. Bir önceki yazım olan Belgrad Gezi Rehberinde de belirttiğim gibi 1 EURO yaklaşık 118 Sırp dinarı. 100 Euro bozdurduğunuzda11.800 dinarınız oluyor bir tomar para ile dolaşıyorsunuz. Üstelik Türklere vize de uygulanmıyor. Peki markette bira ne kadar sizce ? 55 Sırp Dinarı yani 2 TL bile değil. En lüks restoranda ne kadar derseniz sadece 150 Sırp dinarı. Meşhur içecekleri olan rakijanın bir shotu ise yine en lüks restoranda 200 dinar. En meşhur biraları Jelen tabi biz hemen hemen hepsini bolca denedik ve biz de Jelen de karar kıldık.
Ben keyif insanıyım shot içecekler pek bana göre değil bu yüzden Rakija için çaçanın bir tık tatlısı diyebilirim. Çaça yani Gürcü votkası içenler bilirler. Şöyle ağzınızdan midenize geçene kadar olan bütün hücreyi hisseder, midenize indiği anda da midenize iyi bir yumruk yemiş gibi olursunuz. En azından ilk içişimde ben böyle hissetmiştim. Sonrakilerde artık tecrübeli olduğum için sadece geçtiği her hücreyi ezberliyorum. Rakija da hemen hemen çaça gibi.
Ne demiştim, bırakın kalorileri hesaplamayı. Bol bol şehri adımlayın ve gördüğünüz Pekara ‘ ya dalın. Hele ki Toma.. Pekaralar bizdeki pastane gibi yerler. Ama çeşit çok bol. Börekler, kurabiyeler, donutlar ve hepsi çok nefis. Börekler çok taze gibi görünmüyor aman diyorsun bizdekiler daha iyi ta ki tadına bakana kadar.
Eğer Sırp lezzetlerini tatmak isterseniz Cevapi adını verdikleri köfte ile başlayabilirsiniz. Onu da en iyi Drama Cevapi de yiyebilirsiniz. Yanında getirdikleri ekmekler , kaymak ve acı sos da nefis. Ev yapımı sosislerini de denemeden olmaz tabi. Biz karnımız tok olmasına rağmen yedik tabi bir yemek blogu yazarı ile yola düşünce görülmesi gerekenler yerlerin yanı sıra tadılması gereken lezzetleri de es geçmemek gerek dimi ama.
Sırp lezzetleri ile devam edeceğim derseniz Skadarlija (Skadarska) rengarek çiçeklerle bezeli “Kafana” adı verilen tavernaları ile ünlü 7/24 canlı bir sokak.
Hemen hemen her restoran birbirinden renkli ve şirin.Akşamları da canlı müzik var. Ama en iyisinin Dva Jelena olduğunu öğrenince biz rezervasyonumuzu Dva Jelena’ya yaptırıyoruz. Mutlaka gitmeden bir gün önce rezervasyon yaptırmalısınız yoksa akşam yemeği için yer bulmak imkansız.
Buraya kadar nasıl söylemedim bilmiyorum ama bu şehirde yemekler iki kişilik. Her yemek sipariş verişimizde bir sonraki sefer iki kişi bir yemek söyleyelim dedik ama hiçbir seferinde de öyle yapamadık. Melikoşuma söylediğim tandır ile sanırsınız ki anaokulu doyacak. Neyseki kendisi bir et canavarı. Ben dersime çalışıp geldiğim için ne yiyeceğimi biliyorum. Cevapi kadar meşhur olan Karadordeva söylüyorum. Domuz eti yemiyorsanız tavuk tercih edebiliyorsunuz. Şinitzelin sarılarak yapılmışı ama içine kaymak konarak yapılanından. Şöyle bir bıcak darbesinden sonra kaymak tabağınıza akmaya başlıyor eti şöyle kaymağın içinde bir dans ettirip lezzetin doruğuna ulaşıyorsunuz. Salataya bakınca eyvah hayal kırıklığı mı diyorsunuz ama ön yargılı olmayın tadı nefis. Özellikle peynir yunan salatasının üzerindeki feta gibi lezzetsiz değil. Yunanlılar onca nefis peynirleri varken neden o diyet peyniri gibi peyniri salataya koyarlar anlamak mümkün değil.
Dilerseniz Sırp yemekleri dilerseniz dünya mutfaklarını tadabileceğiniz Little Bay’ da hem dekorasyonu hem de lezzetleri açısından kesinlikle önerebileceğim bir yer.
İçerisi opera tarzında döşenmiş. Localarda garsonu çağırmak için ziller var. İçecek olarak ev yapımı şarapları iyi. Eğer akşam yemeği için gidecekseniz yine rezervasyon yaptırmalısınız. Gündüz saatlerinde daha boş oluyorlar.
Ama artık ben biraz da İtalyan yemekleri, pizza , makarna yemek istiyorum derseniz tercihiniz kesinlikle Boutique olmalı. Biri Kneza Mihailova diğeri Cumhuriyet meydanında olmak üzere 2 tane var ama bence Cumhuriyet Meydanındaki en keyiflisi. Pizzaları kesinlikle harika ama demedi demeyin küçük boy söyleyin. Bizdeki orta boydan büyük. Tabi Jelen’ siz olmaz.
Peki Belgrad’dan ne alacağız derseniz ben bolca ajvar sos aldım. Közlenmiş biber, patlıcan ve domates ile yapılmış lezzetli bir sos. Eğer içimini severseniz Rakija alabilirsiniz.
Renkli , neşeli, lezzetli bir tatil için gözü kapalı tercih edilebilecek bir şehir Belgrad. Hatta vizesiz olması dolayısıyla hafta sonu için bile gidip gelebilirsiniz.
Yolculuklar ve kitaplar eksik olmasın hayatınızdan..
5 Comments
Yine çok keyifli bir gezi yazısı.
Kaleminize, yüreğinize sağlık.
İnsan sizin yazılarınızı okuduktan sonra büyük bir istekle gittiğiniz yerleri bir an önce görmek hissine kapılıyor.
İsmet Hanım, yazınızı keyifle okudum. Aklımda olmamasına rağmen Belgrad’a gidesim geldi. Emeğinize sağlık 🙂
Ismetcim her seyahat yazini keyifle merakla okuyorum o kadar akici ki anlatimin bir bakmisim bitivermis. Daha cok seyahatlerin olsun biz de keyifle senin yazilarini okuyalim ve melikos cooook sansli bir cocuk o simdiden kucuk seyyah
Yine her zaman ki gibi super anlatmissiniz. okudukca gidip gezmisiz o guzel yemeklerden bende yemisim gibi hissettim. Kalemine yuregine saglik.
Çok keyifli olmus yazı ve çok da bilgilendirici. Kalemine sağlık canım. Arşiv niteliğinde yazılar ??