2

Kudret Narı

Posted by lezzetperisi on 06 Ağustos 2010 in Faydalı Bilgiler, Sidebar Photoblog |



Diğer İsimleri : Papara, Acayip elma, Momordica charantina, Balsam apple, Momordica

Botanik Bilgi : Kabakgiller familyasından; tırmanıcı, ince gövdeli, bir yıllık bir bitkidir. Yaprakları saplı ve el gibi parçalıdır. Meyvesi olgunlaşınca, birbirinden ayrılır.Meyveleri 8-15 cm uzunluğunda, 4-10 cm eninde üzeri çıkıntılı ve uclara doğru sivricedir. Önce yeşil olan meyve, sonra olğunlaştıkca yavaş yavaş sarı ve nihayet altın sarısına dönüşür ve içinde 20-30 adet koyu kırmızı renkte fasulyeye benzer tohumları vardır. Ev ilaçlarında, zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılır.

Yetiştirildiği Yerler : Vatanının doğu Hindistan olduğu tahmin edilen kudretnarı Afrika ve Asyanın tropik bölgeleri ile Türkiye ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerindede yetiştirilmektedir. Türkiyenin genelikle Yalova ve Bursa civarında yetiştirilmektedir.

Toplanması-Saklanması : Sonbaharda toplanan meyveleri taze olarak yendiği gibi tohumlarından kudretnarıyağı veya macunu yapılabilir.

Faydaları

Kolit – Ülser – 12 parmak – Gastrit, Asit fazlası gibi mide-barsak sistemine bağlı tüm hastalıkları kalıcı ve kesin tedavi eder,Karaciğeri destekler,Egzama ve sedefe fayda verir,Yara ve iltihapları giderir,Barsak tembelliğini giderir, hücre yeniler, rahim yaralarına fayda verir, yanık ve yaralara lapası vurulur.

Aynı zamanda yüksek oranda E vitamini ve kaliteli protein içerir.

Kullanım Şekli :

1.)Taze meyve için : Kudret narı, olgunları balla karıştırılarak tüketilebiliyor. Olgunlaşarak kavuniçi rengi alan meyve, tabakta eziliyor, bir miktar balla karıştırılıp, sabahları aç karnına 1 çorba kaşığı yeniliyor. Üzerine hiçbir şey kullanılmıyor.

2.)Tazesinin olmadığı zaman :

Önce çekirdekleri temizlenen kudret narı, küçük küçük doğrandıktan sonra bir kiloluk bala karıştırılıyor. Ağzı kapalı şekilde bir ay kadar bekletilen karışım, hafif sulanabilir. Bozuldu sanmayın.’ Şeker hastalarının bu karışımı almalarının sakıncalı olabileceğini, bu nedenle zeytinyağı ile kullanımın daha uygundur : ‘Zeytinyağı, meyvenin içindeki etmenleri daha kolay emiyor.

Halis zeytinyağı içinde 6 ay bekletilen kudret narı ise her sabah bir çorba kaşığı tabağa konularak, 1 çorba kaşığı süzme balla karıştırılarak aç karna yeniliyor.Olgun meyveler bir kavanozun içerisine zeytinyağı ile konuyor. Ağzı kapatılan kavanoz bir ay bekletiliyor. Daha sonra aç karnına yemeklerden önce alınması öneriliyor. Hastanın rahatsızlığının şiddetine göre günde üç öğünden önce aç karnına bir kaşık alınabilir.

Hariçten Kullanımlar İçin

Yanıklar, kesikler ve yaralar için kullanılıyor.

“Açık yaralar için ise en çabuk iyileştirici olarak biliniyor.”

Egzama, yara gibi cilt hastalıklarında da iyileştirici özelliğe sahip.

Kaynak : şifalıbitkiler

Hani bizim fabrikada meşhur bir bahçemiz var ya sabahları servisten iner inmez taptazecik domates, biber ve salatalığımızı toplayıp kahvaltı ettiğimiz. Öğlenleri salata ve cacık yaptığımız hatta va hatta biberlerden turşu yaptığımız. Mis gibi, yaban semizotlarını toplayıp evimize götürüp yemğeini yaptığımız bahçemiz.

Semizotu yemeği öyle lezzetli oluyor ki henüz resimlemeye fırsat bulamadım. İnşallah bu hafta topladıklarımla yaptığım yemeğin resmini çekip tarifini sizlerle paylaşabilirim.

Bu arada bahçemizden topladığım minicik patlıcanların reçelini de yaptım. Şimdi güneşte pişiyorlar. Önümüzdeki hafta blogumda reçeller şöleni olacak. Bu yıl yaptığım tüm reçelleri ve kızılcık marmelatımı sergileyeceğim tarifleriyle birlikte tabiki. Buyrun beklerim. ( “Bahçede patlıcan kıyımı yaptın onlar büyüyüyecekti kızartma yapacaktık” diyen arkadaşlara tattıracağım patlıcan reçelimi bakalım hiç böyle tatlı patlıcan yemişler mi ??? )

Çenem daha fazla düşmeden kudret narından bahsedeceğim. İşte bu meşhur bahçemizde heryıl kudret narı yetiştirip ilaç yapıyoruz. Yukarıda gördüğünüz resim henüz olgunlaşmamış hali. Olgunlaştığı zaman turuncuya dönüşüyor ve aşağıdaki resimlerde göreceğiniz gibi patladığı zaman da toplanıyor.

Yanıklarda ve yara iyileştirmede üzerine yok diyebilirim.

Peki biz nasıl kullanıyoruz ??

  • Öncelikle ve özellikle belirteyim kesinlikle bıcak kullanmayacaksınız.
  • Çekirdeklerini temizleyip güzelce yıkayın. Elinizle küçük parçalara bölüp kavanoza yerleştirin ve üzerini kapatana kadar halis zeytinyağı ile doldurun.
  • 6 ay sonra kullanıma hazır. Dilediğiniz kadar saklayabilisiniz.


  • Ayırdığınız çekirdekleri de yıkayıp bir sonra ki sene yetiştirmek için kurutun.

Acil şifalar dilerim..

2 Comments

  • Hüsniye dedi ki:

    Bu bitkiyi ilk Yaso sayesinde öğrendim. Kudretnarının iyi olduğunu hep duyardım. Ama hiç kullanmamıştım. İlk defa İlkbaharda annem çok kötü bi şekilde kolunu yaktı. Dr. gidip ilacını falan aldı ama tavsiye üzerine kudretnarından sürdük. Yaşayarak tecrübe ettik gerçekten de yanığı çok iyi topluyor. İki günlük kullanımda bile farketti. İso’nun bahsettiği bahçemizden,bazen biz bu bahçeye Nuriville de diyoruz. 🙂 (Nurettin abi ilgilendiği için, ellerine sağlık) onlara türküler söylüyor, ama nedense bu sene eski neşesi yok bostanımızın. Bugün öğlen İsoyla bostana daldık bozulan sebzeler için ahh ahh vah vah diye diye bi hal olduk. Olanlardan bende evde bulunsun diye zeytinyağına yatırdım.Şimdi olmasını bekliyoruz. Tavsiye olunur.

  • lezzetperisi dedi ki:

    Evet teşekkürler Yasocan. Hep bilirdik kudret narını ama Yasemin sayesinde bahçemize geldi ve yapımını ondan öğrendik. Ve teşekkürler Nuriville 🙂 sen de bizim için yetiştirdin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2010-2024 LEZZET KAHVESİNE HOŞ GELDİNİZ All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.